Van de Wereld

‘Voordat ik psychische klachten kreeg zag ik mijzelf als een intelligent, ambitieus en gedreven persoon. Toen ik op mijn 29e voor het eerst psychotisch werd veranderde dat drastisch; de twijfel sloeg toe. Daar praatte ik zo min mogelijk over. Na de nodige professionele zorg en officieel gezond te zijn verklaard, diende zich een nieuwe uitdaging aan: mijn ambities voegen bij deze gevoeligheid.’ deelnemer Van de Wereld cursus 2018

‘Hoewel het nog varieert, ben ik rustiger geworden door de coaching. Het heeft me ook meer helderheid gegeven over ‘waar ik sta’ en waar ik heen wil.’ deelnemer van de Wereld cursus 2018

‘ De sessies hebben mij het gevoel gegeven niet alleen te zijn. Ik heb veel geleerd van andere deelnemers. Hiernaast gaf het mij de nodige energie na de sessie.’ deelnemer van de Wereld cursus 2018

‘ Elke sessie heeft me wel iets gebracht! De sessie over waarden vond ik heel mooi en confronterend omdat ik denk dat je waarden de basis zijn van een leven dat bij je past. Dat heeft me gemotiveerd om weer meer te leven naar de koers die ik wil.’ deelnemer van de Wereld cursus 2019

Stichting van de Wereld heeft een specifiek programma ontwikkeld voor werkenden/ professionals met een psychose-gevoeligheid. Ons uitgangspunt is dat er zich na (medisch) herstel van een psychose een nieuwe uitdaging voordoet: het oppakken of opnieuw vormgeven van je professionele leven en het hervinden van je plaats binnen de maatschappij. Hoewel Nederland vooruitstrevend is op het gebied van behandeling van (acute) psychose, is er nog steeds sprake van een taboe: dat je eerder tijdelijk de draad kwijt bent geweest en een arts daar het label ‘psychose’ aan heeft gegeven is niet iets dat je in een oneliner rustig uitlegt aan een nieuwe collega. Binnen de cursus staat de hulpvraag van de deelnemers centraal: een specifieke vraag die gerelateerd is tot de psychose-gevoeligheid en werk. Deze vraag wordt met behulp van de coach in groepsverband geformuleerd tijdens de eerste sessie. Daarnaast besteden we aandacht aan persoonlijke waarden, kwaliteiten en valkuilen. Onderwerpen die in ieder ander coachingstraject centraal staan. Tussentijdse opdrachten, die thuis gemaakt kunnen worden, houden de deelnemers gefocust.

Stichting Van de Wereld werkt niet met diagnoses. Een kort telefoongesprek voorafgaand aan de cursus is voldoende. Alle deelnemers delen in ieder geval twee dingen: een (of meerdere) psychotische ervaring(en) en het hebben van werk -betaald of vrijwillig. Gedurende de sessies wordt er niet dieper ingegaan op de psychose zelf. We hebben gemerkt dat het feit dat het ‘er mag zijn’ – tijdens de introductieronde wordt iedereen uitgenodigd iets over zichzelf te vertellen – en dat de deelnemers bepaalde dingen van elkaar herkennen vanwege een gedeelde ervaring, genoeg is. Dat laat ruimte over voor toekomstgerichte, constructieve gesprekken.

Ons doel is dat deelnemers zich na afloop beter uitgerust voelen om hun eigen pad te volgen. Dat ze minder last hebben van de bijverschijnselen die een psychose met zich mee kan brengen. En uiteindelijk natuurlijk dat ze weer volledig op zichzelf kunnen vertrouwen en geluk vinden in datgene wat ze doen.


Jim van Os
(Professor in Psychiatrische Epidemologie en Publieke GGZ, voorzitter van PsychoseNet en o.a. voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht) legt in zijn TEDx talk uit wat een psychose is.