Van de Wereld

‘Voordat ik psychische klachten kreeg zag ik mijzelf als een intelligent, ambitieus en gedreven persoon. Een duidelijke missie voor mijn eigen leven had ik niet, maar ik kreeg kansen, had een bepaald basisvertrouwen dat ik snel leerde en was sociaal vaardig. Toen ik op mijn 29e voor het eerst psychotisch werd veranderde dat drastisch. Daar praatte ik zo min mogelijk over, hoewel mijn omgeving het hier -achteraf gezien- net zo moeilijk mee had als ik. Na de nodige professionele zorg en officieel gezond te zijn verklaard, realiseerde ik mij dat ik de juiste strijdmethodiek, die nodig is om zinvol met psychose gevoeligheid om te gaan, miste. Er diende zich een nieuwe uitdaging aan: mijn ambities voegen bij deze gevoeligheid.’ deelnemer van de wereld cursus 2018

‘Hoewel het nog varieert, ben ik rustiger geworden door de coaching. Het heeft me ook meer helderheid gegeven over ‘waar ik sta’ en waar ik heen wil.’ deelnemer van de wereld cursus 2018

‘ De sessies hebben mij het gevoel gegeven niet alleen te zijn. Ik heb veel geleerd van andere deelnemers. Hiernaast gaf het mij de nodige energie na de sessie.’ deelnemer van de wereld cursus 2018


Jim van Os
(Professor in Psychiatrische Epidemologie en Publieke GGZ, voorzitter van PsychoseNet en o.a. voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht) wijst in zijn TEDx talk op het spectrum van de menselijke psyche en geest; hij schetst een bont kleurenpalet. Het verschijnsel psychose wordt onterecht weggezet in een extreem spectrum, waar buitenstaanders zich vervolgens logischerwijs niet gemakkelijk verbonden mee voelen. Dit gegeven vergroot de kans op herhaling, wat weer het gevoel bij mensen die een psychose(s) ondergaan voedt dat ze niet uit de voeten zouden kunnen met wat er bij hen zelf, en bij de omgeving, speelt. Inmiddels is er een groepje betrokken mensen bij elkaar verzameld dat meewerkt aan het initiatief, dat vanaf het begin af aan Stichting Van de Wereld moest heten. Volgens spirituele leiders als Eckhart Tolle zijn wij ‘in deze wereld’ (in this world) en niet ‘van’ (from this world), en dan is er in het Nederlands de dubbelzinnige woordspeling ‘van de wereld’; je snapt ‘em…’