Van de Wereld

‘Voordat ik psychische klachten kreeg zag ik mijzelf als een intelligent, ambitieus en gedreven persoon. Een duidelijke missie voor mijn eigen leven had ik niet, maar ik kreeg kansen, had een bepaald basisvertrouwen dat ik snel leerde en was sociaal vaardig. Toen ik op mijn 29e voor het eerst psychotisch werd veranderde dat drastisch. Daar praatte ik zo min mogelijk over, hoewel mijn omgeving het hier -achteraf gezien- net zo moeilijk mee had als ik. Gelukkig ben ik gezegend met trouwe, slimme en getalenteerde vrienden en familieleden, en heb ik na lang zoeken de juiste professionele hulp weten te vinden. En dan zijn er natuurlijk nog boeken, kunst en muziek. Mensen die je niet kent en waar je een zekere afstand toe hebt, kunnen op een hele functionele manier een vergelijkbare inspiratiebron vormen. Na de nodige professionele zorg en officieel gezond te zijn verklaard, realiseerde ik mij dat ik de juiste strijdmethodiek, die nodig is om zinvol met psychose gevoeligheid om te gaan, miste. Er diende zich een nieuwe uitdaging aan: mijn ambities voegen bij deze gevoeligheid.’ deelnemer van de wereld cursus 2018

Jim van Os (Professor in Psychiatrische Epidemologie en Publieke GGZ, voorzitter van PsychoseNet en o.a. voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht) wijst in zijn TEDx talk op het spectrum van de menselijke psyche en geest; hij schetst een bont kleurenpalet. Het verschijnsel psychose wordt onterecht weggezet in een extreem spectrum, waar buitenstaanders zich vervolgens logischerwijs niet gemakkelijk verbonden mee voelen. Dit gegeven vergroot de kans op herhaling, wat weer het gevoel bij mensen voedt, die een psychose(s) ondergaan, dat ze niet uit de voeten kunnen met wat er bij hen zelf, en bij de omgeving, speelt. Inmiddels is er een groepje betrokken mensen bij elkaar verzameld dat meewerkt aan het initiatief, welke vanaf het begin af aan Stichting Van de Wereld moest heten. Volgens spirituele leiders als Eckhart Tolle zijn wij ‘in deze wereld’ (in this world) en niet ‘van’ (from this world), en dan is er in het Nederlands de dubbelzinnige woordspeling ‘van de wereld’; je snapt ‘em…’